Relaties

Wat u moet weten over het krijgen van een spiraaltje

Wat u moet weten over het krijgen van een spiraaltjeWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Op zoek naar een nieuwe vorm van anticonceptie, maar weet u niet zeker wat goed voor u is? Sta ons toe u kennis te laten maken met het spiraaltje (intra-uteriene apparaat). Het spiraaltje is een T-vormig apparaat gemaakt van plastic (en soms koper) van ongeveer drie centimeter lang en erg dun - met twee kleine snaren die aan de onderkant hangen. Deze anticonceptiemethode is meer dan 99 procent effectief in het voorkomen van zwangerschap.

"Studies tonen aan dat het spiraaltje de 'hoogste patiënttevredenheid' heeft onder gebruikers van anticonceptie," zegt Dr. Sherry A. Ross, een gezondheidsexpert voor vrouwen en auteur van She-ology.

Met een spiraaltje hoef je je geen zorgen te maken over een zwangerschap tot vijf jaar (of 10 als het koper is). Geen pillen Geen dagelijkse herinneringen. Geen gedoe, geen gedoe. Hebben we uw interesse gewekt? Dit is wat u moet weten voordat u een spiraaltje krijgt.

Soorten spiraaltjes

Er zijn twee hoofdtypen spiraaltjes. Sommige afgifte hormonen (progesteron / levonorgestrel) die ervoor zorgen dat een ei niet vrijkomt tijdens de ovulatie, net als anticonceptiepillen. Ross vertelt ons dat in tegenstelling tot de pil, die hormonen in de bloedbaan afgeeft, spiraaltjehormonen gelokaliseerd zijn in de baarmoeder.

Soorten progesteron-spiraaltjes zijn Mirena (duurt 5 jaar), Skyla (duurt 3 jaar), Kyleena (duurt 5 jaar) en Liletta (duurt 5 jaar). Mirena is iets groter dan de andere drie progesteron-spiraaltjes, maar loopt minder risico om los te raken. Kleinere spiraaltjes zijn waarschijnlijk minder oncomfortabel om in te brengen, afhankelijk van uw lichaam.

Het andere spiraaltje is een koperen spiraaltje, Paragard. Dit werkt door de baarmoederslijmvlies te verdikken om bevestiging van eieren te voorkomen. Deze optie bevat geen hormonen en is een goede keuze voor vrouwen met hormoongevoeligheid of vrouwen die kanker hebben gehad.

Ross zegt dat alle spiraaltjes veilig zijn om te gebruiken, ongeacht of je al eerder zwanger bent geweest.

Hoe invoegen werkt

Hoewel de procedure zelf snel en snel is, is het volkomen normaal om koude voeten te krijgen in de dagen voorafgaand aan uw afspraak. Gewoonlijk zal uw arts u vragen om tijdens uw menstruatie te worden ingebracht, omdat uw baarmoederhals tijdens deze week iets meer verwijd is, maar u kunt nog steeds een spiraaltje krijgen, ongeacht of u ongesteld bent.

Je OB-GYN zet je voeten in de stijgbeugels alsof je een Pap gaat halen. Zij of hij zal dan het spiraaltje door de baarmoederhals steken, waar het zich in de baarmoeder bevindt. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar het hele proces, van start tot finish, duurt slechts ongeveer vijf minuten. De invoeging zelf is ongeveer 30 seconden.

We gaan niet liegen, het is geen wandeling in het park. Het doet zeer. Het voelt een beetje als een zeer intense menstruatiekramp. U kunt baat hebben bij het gebruik van Ibuprofen (of een andere pijnstiller) vóór het inbrengen, maar raadpleeg eerst uw arts.

Het klinkt misschien eng om iets door je baarmoederhals te hebben geplaatst, maar onthoud dat je baarmoederhals kan verwijden om een ​​baby erdoorheen te laten - zeker, het kan een spiraaltje aan. Wacht zeven dagen na het inbrengen om seks te hebben zodat het spiraaltje van kracht kan worden.

De bijwerkingen die u moet weten

Zoals met alle vormen van anticonceptie, moet u zich vertrouwd maken met de bijwerkingen van het krijgen van een spiraaltje. Weten wat je van tevoren kunt verwachten, is op de lange termijn goed voor je.

Na het inbrengen kunt u gedurende maximaal een week last krijgen van krampen en bloedingen, evenals onregelmatige vlekken of bloedingen tijdens de eerste drie tot zes maanden. "Vrouwen die het koperen spiraaltje gebruiken, kunnen zwaardere, langere en pijnlijke menstruaties ervaren", zegt Ross. Met het progesteron spiraaltje kan uw menstruatie helemaal stoppen, wat een welkome bijwerking kan zijn.

Voor sommige vrouwen kunnen ze eenmaal per maand krampen zonder bloeden. Schrik niet als dit gebeurt. Dit alles varieert van persoon tot persoon. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je aankomt, stemmingswisselingen krijgt of acne ervaart zoals je zou kunnen met de pil, zegt Ross.

Een spiraaltje is misschien niet ideaal als u een gevoelige baarmoederhals hebt. Als u cervicale gevoeligheid ervaart na seks of spotting, raadpleeg dan uw arts.

Wat zijn de risico's?

Naast bijwerkingen zijn ook de gezondheidsrisico's belangrijk. Je moet weten wat je in je lichaam stopt en wat er kan gebeuren, hoe onwaarschijnlijk ook.

De belangrijkste risico's van het gebruik van een spiraaltje zijn onder meer hevig bloeden en krampen die vooral worden gezien met de koperen spiraaltje (Paragard), zegt Ross.

Andere, enger risico's zijn: - perforatie van de baarmoeder, wat een complicatie kan zijn die verband houdt met foutieve inbrenging en verdrijving van het spiraaltje uit de baarmoeder tijdens het eerste jaar. - perforatie van de baarmoeder is wanneer het spiraaltje door de baarmoederwand komt. We weten dat dat angstaanjagend klinkt, maar het is uiterst zeldzaam. Dit gebeurt alleen in ongeveer een op de 2000 gevallen.

Uitzetting is wanneer het spiraaltje besluit dat het niet gelukkig is in je baarmoeder en zichzelf uit de baarmoederhals duwt. Het doet op zichzelf geen pijn, maar het voorkomt dat het spiraaltje zwangerschap voorkomt. Om ervoor te zorgen dat uw spiraaltje op zijn plaats zit, plaatst u een of twee vingers in uw vagina en zoekt u naar de spiraaltjes. Ze zijn verwant aan tandzijde. Hiermee weet u dat uw spiraaltje correct is geplaatst. Artsen raden u aan dit na elke periode of om de vier weken te doen.

Is het spiraaltje geschikt voor u?

Uiteindelijk moet u de keuze maken die het beste bij u past. De meeste verzekeringsmaatschappijen dekken het spiraaltje, dus zorg ervoor dat u met uw OB-GYN praat om de voor- en nadelen af ​​te wegen.

Als je geneigd bent om de pil elke dag te vergeten - en een vorm van anticonceptie wenst die geen dagelijkse G-cal-herinnering vereist - is een spiraaltje misschien iets voor jou.

Aan de andere kant, als je een zeer angstige persoon bent die het idee van een apparaat in je lichaam niet kan verdragen, is dit misschien niet de beste optie.

Je lichaam, jouw keuze. Denk er over na. Vergeet niet dat als je een spiraaltje krijgt en het haat, je het altijd kunt laten verwijderen.

Gigi Engle is een gecertificeerde sekscoach, opvoeder en schrijver die in Chicago woont. Volg haar op Instagram en Twitter op @GigiEngle.