Relaties

Het eerste jaar van het huwelijk is zwaar, maakt niet uit hoe je het draait

Het eerste jaar van het huwelijk is zwaar, maakt niet uit hoe je het draait


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

"Het eerste jaar van het huwelijk is het moeilijkste", vertelde ik mijn vriend in een poging troost te vinden. De waarheid is dat ik niet zeker weet waarom ik het zei. Het is gewoon iets wat mensen zeggen - ik had geen idee of het waar was of gewoon nuttig om te horen. Waarom zou het eerste jaar het moeilijkst zijn? Ik neem aan dat het een soort kater was van voordat mensen samenwoonden, toen het huwelijk betekende wennen aan iemand die voor het eerst helemaal in jouw ruimte was. Maar maakt het in de 21e eeuw, wanneer bijna de helft van de vrouwen bij een partner woont voordat ze getrouwd zijn, echt een verschil?

Echt waar. Want hoewel het misschien ouderwets advies lijkt, is het eerste jaar van het huwelijk nog steeds een uitdaging. In feite heeft het moderne leven het huwelijk zelfs gemaakt meer ingewikkeld. Je begint net van de bruiloft af te komen en plotseling maak je je zorgen over het combineren van financiën, werken rond je twee carrières, de gedeelde verplichtingen van je twee families, en beginnen de realiteit van het getrouwde leven te voelen. Plus, de stress van het zijn van een jonge volwassene is er nog steeds - studentschuld, de stijgende kosten van levensonderhoud, niet genoeg ruimte hebben - maar plotseling is het verdubbelde. Je moet aan je denken en je partner. En het echte probleem? Het is taboe om erover te praten. In een tijdperk van op sociale media gebaseerde ‘perfectie’, maakt u zich zorgen om er ongelukkig of ondankbaar uit te zien, zelfs als een slechte partner. Maar het is geen schande om toe te geven dat je het moeilijk hebt, en een moeilijke tijd hebben betekent niet dat je spijt hebt van trouwen. Daarover praten kan je veel goeds doen.

Waarom het zo moeilijk is

Volgens relatietherapeut Aimee Hartstein, LCSW, is het eerste jaar echt het moeilijkste - zelfs als je al samen hebt gewoond. In feite maakt het vaak niet uit of je al meerdere jaren samen bent, het begin van het huwelijksleven is nog steeds lastig. "Ik denk dat er een paar belangrijke redenen zijn dat het eerste jaar zo moeilijk is", zegt Hartstein. "Het jaar voorafgaand aan de bruiloft is meestal erg stressvol en beladen." Nou, dat is een understatement.

Zelfs als je een geweldige bruiloft hebt en heel veel plezier met het plannen ervan, kan het leven na de grote dag nog steeds lastig zijn - want plotseling is het over-. "Er kan ook een beetje een anti-climax zijn na de bruiloft," zegt Hartstein. • Mensen werken al een jaar of twee aan dit doel toe en het is in één nacht voorbij. Het kan moeilijk of teleurstellend zijn om de volgende dag of na de huwelijksreis op te halen en door te gaan met het gewone leven. Dus wanneer het normale leven weer begint en er geen opwinding meer is, is het verleidelijk om de meest recente levensverandering de schuld te geven- huwelijk.

Een andere reden dat het eerste jaar van een huwelijk anders is dan alleen in een paar zijn, is eenvoudig: het huwelijk is anders dan alleen maar een paar zijn. "Het is gewoon anders dan samenwonen", legt Hartstein uit. • Zelfs al zien ze er hetzelfde uit, met samenwonen is er altijd een relatief gemakkelijke uitweg. Met het huwelijk hebt u een bindend contract getekend. Je bent in een permanente unie en de inzet voelt gewoon hoger. Elk gevecht of teleurstelling binnen het huwelijk kan belangrijker en belaster aanvoelen omdat dit is het.”

Terwijl voorheen elk klein gevecht misschien geen groot probleem leek, heb je nu ineens de 'god-mijn-god-dit-is-de-rest-van-mijn-leven'-factor die het des te intenser maakt. En terwijl je met dat gevoel te maken hebt, vergeet je schoonouders niet. Omdat ze nu ook familie zijn. Probeer niet in paniek te raken.

En dat is gewoon de emotionele kant van dingen. De praktische aspecten van het huwelijksleven zijn moeilijk, vooral in het begin. Je bent plotseling wettelijk verantwoordelijk voor elkaars financiën, wat een enorme verandering is, en het bespreken van geld kan altijd een kruitvat zijn. Plus, er is het enorme gewicht van de beheerder, vooral als u uw naam wijzigt. Bijwerken van rekeningen, vergunningen, paspoorten, beslissen over gemeenschappelijke accounts, schrijven van bedankkaarten - het is gemakkelijk om te zien hoe de stress kan opbouwen in dat eerste jaar, wanneer de realiteit van het getrouwde leven begint te dalen.

Maar het hoeft geen ramp te zijn

Het is niet nodig dat het eerste jaar van je huwelijk ongelukkig is. Natuurlijk moet er veel worden benadrukt, maar probeer wat perspectief te houden. Als je merkt dat je je laag of prikkelbaar voelt, haal dan adem. Vechten jij en je partner omdat ze echt iets verkeerd hebben gedaan? Is het huwelijk echt het probleem of neem je gewoon je eigen gevoelens van frustratie weg bij je partner? Vaak, als je wat tijd neemt en erover nadenkt, zal het probleem ergens anders liggen.

Bekijk meer: 6 Relatie-versterkende activiteiten die zijn niet Koppeltherapie

Evenzo, als er problemen zijn met je partner, heb je niet het gevoel dat je ze niet kunt vermelden nu je getrouwd bent. Alleen omdat je je voor het leven aan iemand hebt gecommitteerd, maakt het het opeens niet minder vervelend wanneer ze hun teennagels overal laten of vergeten je te vragen over je dag. Het is zelfs belangrijker dan ooit dat u de communicatie open houdt. Laat je op zijn minst uiten naar je vrienden. Het maakt je niet tot een slechte partner - en zij zullen het begrijpen.

Als je het moeilijk hebt in je eerste 365 dagen, neem dan gerust dat je weet dat je niet de enige bent. Als je enig perspectief houdt en je huwelijk niet als zondebok gebruikt, moet je er prima doorheen glijden. Het goede nieuws is dat het zware eerste jaar van het huwelijk niet eeuwig duurt, zegt Hartstein. • Stelletjes gaan zitten en wennen aan het huwelijk en de meeste krijgen daarna veel gemakkelijkere, minder hobbelige jaren. Tenminste tot ze aan het eerste jaar van het krijgen van een kind komen! Niet zo snel - laten we eerst door het eerste jaar gaan.Opmerkingen:

 1. Caleb

  Bravo, briljante zin en tijdig

 2. Bradan

  Dit is voor mij helemaal niet nodig.

 3. Laius

  Ik denk dat dit een geweldig idee is. Ik ben het met je eens.

 4. Eyab

  sommige zijn te schattig...

 5. Kigul

  Ik zit en struikel niet toen de auteur hier zelf naartoe kwam

 6. Derwyn

  Opmerkelijk, de zeer grappige gedachte

 7. Auriville

  Het is jammer dat ik nu niet kan spreken - er is geen vrije tijd. Maar ik zal terugkeren - ik zal zeker schrijven wat ik denk over dit onderwerp.Schrijf een bericht